Republikánske primárky vo Virgínii odštartovali volebný superutorok

06.03.2012 Celý región

Washington 6. marca (TASR) - Republikáni v desiatich štátoch USA si dnes v primárkach volia straníckeho kandidáta na prezidentský úrad. Ide o najväčší počet primárnych volieb a volebných zhromaždení konaných v jeden deň, ktorý sa preto tradične nazýva superutorkom.

Prvé volebné miestnosti sa otvorili o 06.00 h miestneho času (12.00 h SEČ) vo Virgínii a posledné sa zatvoria na Aljaške o 20.00 h miestneho času (v stredu o 06.00 h SEČ).

Primárky alebo volebné zhromaždenia sa konajú v rôznych štátoch po celých USA, vrátane Georgie, Idaha, Massachusetts, Severnej Dakoty, Ohia, Oklahomy, Tennessee a Vermontu. Víťazný kandidát republikánov bude nakoniec súperiť s prezidentom Barackom Obamom z Demokratickej strany o Biely dom v novembrových prezidentských voľbách.

Kandidáti dnes podľa CNN celkovo bojujú o hlasy 419 delegátov. To je viac než vo všetkých doterajších primárkach dohromady. Predstavuje to tiež viac ako tretinu z 1144 delegátov potrebných na získanie nominácie.

O najvyšší počet delegátov sa dnes súperí v Georgii, zrejme najsledovanejšie sú však primárky v Ohiu vzhľadom na kľúčový význam štátu v novembrových prezidentských voľbách. Ešte žiadny republikán nebol totiž zvolený za prezidenta bez víťazstva v Ohiu. Navyše, tamojší voliči predstavujú zmes, ktorá pomerne verne odzrkadľuje krajinu ako celok. Nedávne prieskumy verejnej mienky v Ohiu zároveň ukazujú, že súboj medzi Romneym a Santorumom je príliš tesný na to, aby sa dal určiť favorit.

Bývalý guvernér Massachusetts Mitt Romney dúfa, že posilní svoj náskok ako republikánsky favorit, ale musí súperiť s troma ďalšími kandidátmi - bývalým senátorom za Pensylvániu Rickom Santorumom, bývalým predsedom Snemovne reprezentantov Newtom Gingrichom a texaským kongresmanom Ronom Paulom. Tí dúfajú, že Romneyho vyhodia zo sedla straníckeho favorita a získajú podporu konzervatívneho krídla v strane.

Superutorok môže dodať nový vietor do plachiet aj ostatným trom kandidátom: Santorum dúfa v jednoznačný úspech v južných štátoch ako napríklad Tennessee, kde evanjelickí kresťania tvoria väčšie percento voličov a sociálne otázky tam hrajú významnejšiu úlohu.

Gingrich vkladá nádeje do svojho domovského štátu Georgia. Exkongresman dúfa, že jeho bývalí voliči sa postarajú o jeho ďalšie víťazstvo. Naposledy zvíťazil v januári v Južnej Karolíne, ale jeho kampaň odvtedy upadá.
 

Vyberte región